Interpellation till kommunalrådet

OBS: Svar kommer först på Kommunfullmäktige den 20 juni …

Angående tillfälligt stöd pga. Flyktingsituationen

Till: Kommunalrådet Mikael Thalin

De asylsökande i Orsa har nu varit här i drygt ett halvår. Livet som asylsökande är i stort sett ett liv som är satt på paus och man får leva i en parallellvärld till oss övriga. Väntetiden för att få sitt asylärende prövat är cirka 700 dagar. Det är 700 dagar då du inte får börja jobba, inte får börja läsa svenska på SFI, i många fall inte välja vad du får äta, inte välja vilka du bor med och inte heller var du vill bo. När du inte kan språket eller känner till kulturen är det inte lätt att hitta ett sammanhang där du kan känna dig välkommen och behövd. Detta är ett utanförskap som är psykiskt tärande och många börjar må väldigt dåligt. För att underlätta integrationen och minska utanförskapet har kommunen fått en stor summa pengar.

På kommunfullmäktige den 15 februari 2016 fattades beslut om att det tillfälliga stödet på 15,4 miljoner pga. flyktingsituationen skulle periodiseras med en tredjedel för varje år under 2016-2018.

I beslutet ingick att en integrationsstrategi ska upprättas för insatser och åtgärder som kommunstyrelsen ska besluta om för att säkerställa att snabbt och strukturerat komma igång med de insatser för vilka medlen är avsedda.

  • Hur går det med integrationsstrategin?
  • Vilka insatser och åtgärder har man redan börjat med?
  • Vilka insatser och åtgärder är planerade för resten av 2016?

 

Vänsterpartiet

Annika Persson

20160329

Det här inlägget postades i Vänsterpartiet i Orsa. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *