Orsavänstern

Våra företrädare i kommunpolitiken!

Sedan förra valet 2014 har vi 2 mandat i kommunfullmäktige.

Scrolla ner och se vilka olika förtroendeuppdrag som vi har i kommunen och vad vi tycker i olika frågor.

1. Vem är du?

2. Varför engagerar du dig i kommunpolitiken?

3. Vilka lokala frågor tycker du är viktigast?

4. Om du fick bestämma och förändra en enda sak i Orsa kommun, vad skulle det vara?

Annika Persson Ordförande Vänsterpartiet Orsa Ersättare i kommunfullmäktige Ordinarie ledamot i Barn- och utbildningsnämnden

Annika Persson

1. Jag är en snart 50:årig skåning, född i Jokkmokk, som flyttade tillsammans med min son till Skattungbyn för 10 år sedan. Jag är utbildad Lantmästare och har jobbat många år med djur på olika typer av lantbruk. Det har varit som avbytare, djurskötare och förman på större gårdar med kor och grisar. För drygt 10 år sedan sadlade jag om och började jobba på miljökontor med djurskyddstillsyn, miljöskydd på lantbruk. Senare även med miljöfrågor och energi- och klimatrådgivning. Jag har då även fortbildat mig på Umeå universitet och Energimyndigheten.

2. Jag har alltid blivit väldigt upprörd över orättvisor och vill försöka hjälpa till och göra samhället bättre.

3. Så klart tycker jag att miljöfrågorna är viktigast. Därefter är tycker jag att demokratifrågor är oerhört viktiga. Sen är jag övertygad om att vi måste ha en välfungerande grundvälfärd såsom skola, vård och omsorg för både de som brukar den och de som jobbar där.

4. Om jag fick bestämma och fick förändra en enda sak i Orsa så skulle det vara att se till att varenda barn fick en riktigt bra skolgång.

 

 

1. Invandrade till Orsa för 24 år sedan tack vare en utbildning. Blev kär och blev kvar. Jobbar nu som socialsekreterare med frågor kring bl.a missbruk/beroende och boende. Har man och 3 barn. Jag tycker om musikupplevelser, längdskidåkning och hallonplockning.

Margareta Jansson

Margareta Jansson

2. Känns bättre att vara med och försöka förstå och påverka än att bara sitta hemma och beklaga sig.

3. Jämställdhet på alla plan. Miljöfrågor. Att alla barn i Orsa får vad de behöver för att utvecklas till självständiga och trygga vuxna.

4. Att fortsätta förbättra grundskoleutbildningen i Orsa.

 

1. Vem är du?

2. Varför engagerar du dig i kommunpolitiken?

3. Vilka lokala frågor tycker du är viktigast?

4. Om du fick bestämma och förändra en enda sak i Orsa kommun, vad skulle det vara?

Tony Samuelsson

Tony Samuelsson
Ordnarie ledamot Kommunstyrelsen
Ordinarie ledamot utskott Samhälle

 1. Jag bor i Orsa sedan 1996, är gift och har en vuxen son. Min mamma är född och uppvuxen i Slättberg, jag har tillbringat många sommar- och vinterlov  hos mormor och morfar där. Jag har arbetat i en rad yrken, men har alltid skrivit mycket och sedan flytten till Orsa har jag arbetat som heltidsförfattare och journalist. Det har blivit många artiklar och ett femtontal böcker. Jag har varit politiskt aktiv sedan 2000 då jag gick med i Vänsterpartiet. På fritiden blir det – förutom kommunpolitik – löpning, skidåkning, skönlitteratur, trädgård.

2. Jag har engagerat mig som fritidspolitiker för att jag gillar demokrati. Vanligt folk ska vara med och bestämma, så att viktiga frågor i vår vardag inte lämnas över till maktproffs. Min önskan är att många fler ville engagera sig. Jag tror samhället fungerar bättre om fler deltar. Visst, ibland kan politik vara lite trist men för det mesta är det ganska kul att vara med och påverka.

3. Jag jobbar gärna lite extra för att konst- och kulturlivet i Orsa ska genomsyra hela kommunen, och utveckla och berika gammal som ung.

4. Två saker. Att vi får en kulturskola där eleverna trivs och får växa. Att pengarna till den kommunala servicen både räckte och blev över.

 

Barbro Renström

Barbro Renström

1. En västerbottning som hamnat i Dalom efter att ha gått FHS-kursen i Skattungbyn. Så röd-grön är min färg – men alltid V. Jobbat inom många olika områden, numera i skolans värld.  På fritiden husbehovsodlare, hundägare, bok-film-slukare, latinamerika-intresserad, använder gärna skidor, cykel, kajak och slingrande skogsstigar…

2. Så många som möjligt borde engagera sig – vi ska värna en levande demokrati!  Så jag vill bidra med mitt strå till den stacken. Och vara med och skapa ett mer demokratiskt samhälle och försöka motarbeta den girighet – roffarmentalitet som breder ut sig i världen nu.

3. Jag tror att grunden för ett tryggt och bra samhälle för alla är större ekonomisk jämlikhet.  (Bok: ”Jämlikhetsanden” – rekommenderas varmt!).  Men sen är det miljöfrågor/klimatkrisen och förstås: skola-vård-omsorg.  Därtill är det jätteviktigt att alla känner att de behövs och har en plats i samhället – dvs arbetstillfällen för alla måste skapas om vi ska kunna få ett gott samhälle utan droger och kriminalitet etc.

4. Oj vad svårt… bara en? Jo – nu vet jag! Nytt styre i kommunen: Att en Fagersta-modell gäller även i Orsa! För den som inte vet: I Fagersta har V över 50 % majoritet. Tidigare en kommun i ekonomisk kris – nu blomstrar den!

 

1. Vem är du?

2. Varför engagerar du dig i kommunpolitiken?

3. Vilka lokala frågor tycker du är viktigast?

4. Om du fick bestämma och förändra en enda sak i Orsa kommun, vad skulle det vara?

Annika Lemme

Ledamot Vänsterpartiet Orsas styrelse och kassör

1. När det blev bestämt att jag skulle flytta tillbaka till Sverige blev det till Orsa eftersom jag har mina rötter häromkring. Jag gick småskolan i Älvho och folkskolan i Digerberget. Efter denna början har jag prövat på många olika arbeten på många olika platser i Sverige och i andra länder. Som fabriksarbetare, servitris, lantbruksarbetare, varit på sjön, kontorist, bokförare med mera. I mitten av 70-talet flyttade jag till USA, närmare bestämt Chicago som var mitt hem fram till 2012. Jag arbetade nästan hela tiden som ekonomisk ansvarig för not-for-profit-organizations som hade till uppgift att hjälpa missbrukare, mentalt och fysiskt handikappade, senior citizens, veteraner och andra personer som behövde hjälp med husrum, mat och det viktigaste av allt: en ny start i livet. Nu här Orsa äger jag en garnaffär tillsammans med min syster.

2. Vana från min tid i Chicago, och jag tycker att det är på tiden att ”bry sej”.

3. Att det finns hopp om en framtid för alla. För mej betyder det ett bra fungerande skolsystem.

4. Att anställda i kommunen får vara mer involverade vid anställning av chefer och andra personer i ledande ställning.

 

Ingrid Bergman Ordinarie ledamot kommunfullmäktige Ersättare Socialnämnden

Ingrid Bergman
Ersättare Överförmyndare

1. Jag är född i Hosjö, Vika socken, men har rötter i Leksand (Tällberg) och Gagnef. När jag var åtta år flyttade vi till Gävle. Där växte jag upp och Gävle är fortfarande ”hemma”. Efter att ha tagit studenten som privatist läste jag in en fil.kand. i Uppsala och utbildade mig därefter till bibliotekarie och några år senare till arkivarie. Jag har arbetat bl.a. som bokbussbibliotekarie i norra Jämtland, som socialbibliotekarie, biblioteks-/kulturchef, konsumentvägledare och landstingsarkivarie. Sommaren 1990 flyttade vi till Orsa, där jag fått en tjänst som 1:e bibliotekarie. Jag är gift och har en son och två barnbarn. Dessutom hundarna Wille och Axel.

2. Eftersom jag växte upp i ett sågverkssamhälle blev jag tidigt medveten om klasskillnader och orättvisor. Det var ingenting jag behövde läsa mig till, utan jag hade det framför ögonen varje dag. Klasskillnaden fanns inte bara mellan arbetare och tjänstemän utan den fanns i lika hög grad inom grupperna. Det gjorde att jag började intressera mig för politik och därför kändes det naturligt att engagera sig i kommunpolitiken. Jag gick med i Vänsterpartiet 1983.

3. Jämlikhet och jämställdhet. Alla ska ha samma rätt till ett bra liv. Ingen ska behöva fara illa p.g.a. sjukdom, arbetslöshet eller låg pension. Ingen ska behöva vara hemlös och inga barn ska ”tappas bort” i skolan. Kränkande särbehandling i arbetslivet är också ett samhällsproblem som måste uppmärksammas.

4. Jag skulle vilja se en bättre äldreomsorg, där det är lättare att få plats i särskilt boende och med lägre avgifter.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *