Varför tigger rumänska romer i Sverige?

Rom betyder människa.

På tisdagskvällen höll författaren och folkbildaren Bennie Åkerfeldt ett underhållande och informativt föredrag om rumänska romer i Sverige. Varför kommer de hit? Varför tigger de här? Många myter om romer kunde Bennie vederlägga och han menar att för romerna är tiggande inte förnedrande utan ett hårt arbete. Visserligen längst ner på status-skalan, men dock ett jobb som gör att de kan försörja sig bättre än om de skulle stanna i Rumänien, där de är utsatta för systematisk diskriminering. Att ge en rom en slant då och då är det bästa sättet att bidra till ett bättre liv i Rumänien, menar Bennie. Han är själv rom och har skrivit flera böcker om den folkgrupp han tillhör, och som är i etnisk minoritet i flera europeiska länder.

img_1611

Det här inlägget postades i Vänsterpartiet i Orsa. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *